SUNNAH

SUNNAH

Selasa, 20 Oktober 2015

KHASIAT CUKA KURMA


RM 14.80 (EXCLUDE POSTAGE)

Cuka kurma ialah cuka yang dihasilkan dari pohon kurma, cuka nipah yang banyak terdapat dinegara kita memang dihasilkan oleh pokok nipah. Err...barangkali ramai yang tak kenal pokok nipah. Kalau nak kenal pokok nipah dalam zaman internet ini senang jer...cuba cari kat pakcik gogol. Begitu juga dengan cuka padi, masa tok kecil-kecil dulu tok selalu tengok pak sedara mengambil nira nipah untuk dijadikan cuka nipah.

Bersabda Rasulullah S.A.W., “Sesiapa yang makan tujuh buah tamar (kurma) di pagi hari (dan menurut satu lafaz: tamar dari Al-Aliyah) maka dia akan selamat dari bisa, racun dan sihir pada hari itu”. (Hadis riwayat Imam Bukhari 10/203, dan Imam Muslim).

Imam Muslim meriwayatkan dalam hadis sahihnya dari Jabir Bin Abdullah (r.d.). Bahawasanya Rasulullah saw bertanyakan tentang hidangan lauk kepada kepada keluarga Baginda, lalu mereka menjawab : “Kami tidak mempunyai apa-apa pun melainkan KHAL”, lalu Baginda pun memintanya; lalu Baginda pun mengatakan: “Sebaik-baik hidangan adalah KHAL”. (Dikeluarkan oleh Muslim 2052)

Baginda SAW ” maksudnya, “Sesungguhnya KHAL itu adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum aku”. Ia merupakan satu penegasan dari Baginda saw bahawa KHAL adalah minuman yang diamalkan sejak dahulu kala oleh nabi-nabi sebelum dari Nabi Muhammad saw lagi. Ini menunjukkan KHAL adalah “minuman kesihatan sunnah nabi-nabi” yang tidak boleh ditinggalkan oleh umat Islam demi hikmah, keistimewaan dan kesihatan yang cemerlang.

Kandungan Cuka Kurma:-


Vitamin C, vitamin E, vitamin B1, vitamin B6, beta-karotena, vitamin P (bioflavonoid) & kaya dgn potassium (keremajaan kulit). Cuka kurma juga dapat membuang lemak, kolestrol, asid-asid & garam berlebihan dlm badan (yg membawa pelbagai penyakit berbahaya).

Kebanyakan orang belum mengetahui khasiat "CUKA KURMA"


"BAGAIMANA ORANG ARAB MAMPU MAKAN SEEKOR KAMBING HANYA UNTUK TIGA ORANG MAKAN TANPA RISAU TERKENA PENYAKIT-PENYAKIT BERBAHAYA SEPERTI DARAH TINGGI, KENCING MANIS, JANTUNG, KOLESTROL ATAU OBESITY"

KEPERLUAN CUKA KURMA OLEH TUBUH BADAN
Cuka kurma mengandungi pelbagai vitamin seperti vitamin C, vitamin E, vitamin B1, vitamin B6, beta-karotena, vitamin P (bioflavonoid) dan kaya dengan kandungan potassium (keremajaan kulit).
Cuka kurma juga dapat membuang lemak, kolestrol, asid-asid dan garam berlebihan dalam badan yang membawa pelbagai penyakit berbahaya.

KHASIAT CUKA KURMA MENURUT PERUBATAN ISLAM
Ibnu Sina dalam kitab beliau Al-Qanun Fi Al-Tib menyatakan bahawa “Cuka kurma dapat mencegah sebarang pembengkakan di badan (bisul, kanser), menyucikan darah, membaiki masalah pencernaan di perut, masalah usus, kerongkong, kahak, batuk yang berpanjangan, menjaga kulit dari kepanasan matahari, mengatasi masalah lemak-lemak di badan (kolesterol), menstabilkan asid dan garam di badan, membuang keracunan badan (toksik), masalah rahim, menguatkan gigi, mata, telinga serta mengembalikan tenaga lelaki dan perempuan”. Darul Fikri, Bairut Tahun 1414H, m.s 908 - 909.

Ibnu Qaiyyim dalam kitab beliau Al-Tib Al-Nabawi menyatakan cuka kurma bermanfaat untuk mengatasi masalah gastrik di perut, masalah hempedu (membersih hempedu dari lemak yang membentuk batu), mencegah terhadap bahayanya ubat-ubatan (kesan sampingan dari ubat yang pelbagai) yang boleh membawa kepada kematian.

Cuka kurma dapat melancarkan susu ibu dan melancarkan perjalanan darah yang berketul dalam perut (masalah gangguan haid). Cuka kurma bermanfaat mengatasi masalah limpa, membersihkan usus (membuang toksik di perut), menguatkan sistem perut (masalah buasir), menghilangkan masalah dahaga (panas badan), mencegah sebarang pembengkakan yang akan terjadi di tubuh manusia (seperti kanser, bisul dan sebagainya), membantu sistem penghadaman makanan yang kasar dan membersihkan darah manusia (darah yang beracun). Darul Kitab Al-Arabi, Bairut 1410 H, m.s 233.

CARA PEMAKANAN :-

Sebelum mengambil atau minum cuka kurma digalakkan agar:

1-Baca Bismilah serta selawat kepada Nabi SAW dan keluarga sebanyak 3x.
2-Di niatkan agar disembuhkan oleh Allah SWT kesemua penyakit yang dihidapi agar dapat beribadah kepada Allah SWT dengan sempurna.

Pelbagai cara boleh digunakan semasa pengambilan produk cuka kurma ini:

1-Satu sudu besar 10ml dicampur terus ke dalam secawan air masak dan diminum terus.

2-Digalakkan cara ini iaitu mencampurkan satu sudu besar 10ml cuka kurma dengan satu sudu besar 10 ml madu ke dalam secawan air masak. Pastikan anda menggunakan sudu plastik kerana madu agak sensitif dengan sudu besi.

3-Kombinasi cuka kurma dengan teh o /kopi pun boleh menghilangkan rasa masam cuka kurma tersebut .

4-Ia juga boleh digunakan sebagai gantian kepada cuka makanan buatan sebagai bahan masakan makanan harian. Cuka makanan buatan agak asidik sifatnya berbeza dengan cuka kurma.

Pengambilan disyorkan sebanyak 2/3 kali sehari.

Madu boleh dijadikan ubat untuk kencing manis yang berkesan jika di campurkan dengan cuka asli seperti cuka kurma. Dalam satu gelas sederhana masukan 1 sudu /senduk(ind) cuka dan 3 sudu madu bersama dengan air mineral.(1 :3) .jika keadaan gula masih tidak turun ,boleh menggunakan nisbah cuka dan madu 1 : 1 dan jika masih tidak ada perubahan naikan nisbah cuka iaitu 2: 1 .

Khasiat Cuka Kurma Menurut Perubatan Islam:-

Menerusi kitab Al-Qanun Fi Al-Tib (Ibnu Sina) & Al-Tib Al-Nabawi (Ibnu Qaiyyim), cuka kurma:-
** 01: dapat mencegah berlakunya pembengkakan pd badan spt bisul & kanser
** 02: membuang darah kotor & melancar aliran darah
** 03: mangatasi proses pencernaan makanan dlm perut
** 04: melancarkan pergerakan usus
** 05: merawat masalah kerongkong, kahak & batuk yang berpanjangan
** 06: memelihara kulit dari kesan kepanasan matahari
** 07: menurunkan tahap kolesterol
** 08: mengimbang tahap asid-alkali dlm badan & mengeluarkan lebihan garam
** 09: membakar kalori dgn cepati
** 10: membuang toksin
** 11: merawat masalah rahim, menguatkan gigi, deria mata & telinga
** 12: penyerapan kalsium lebih sempurna - menguatkan tulang
** 13: mengubati masalah gastrik akibat asid berlebihan dlm perut
** 14: merawat masalah hempedu (membersih hempedu dr lemak yg membentuk batu)
** 15: mencegah berlakunya keracunan akibat penggunaan ubat-ubatan yang pelbagai
** 16: melancarkan pengeluaran susu ibu
** 17: melancarkan perjalanan darah yg berketul dlm perut (masalah gangguan haid)
** 18: memperbaiki fungsi limpa
** 19: menghilang masalah dahaga & mengurangkan panas badan
Darul Fikri, Bairut Tahun 1414H, m.s 908 - 909 & Darul Kitab Al-Arabi, Bairut 1410 H, m.s 233.

SIAPA YANG BOLEH MENGAMBIL CUKA KURMA INI?

1-Mereka yang menghidap penyakit kronik seperti darah tinggi (hypertension),kencing manis (diabetes), penyakit keturunan (masalah kolesterol dan lain-lain) dan apa jua penyakit yang wujud.

2-Mereka yang mementingkan kesihatan.

3-Kanak-kanak berumur 7 tahun ke atas (dos adalah separuh dos dewasa)

Mari kita kembali kepada cuka kurma yang hendak diperkatakan.

Sabda Rasulullah s.a.w.

“Sebaik-baik hidangan makanan ialah KHAL (CUKA). Ya Allah berkatilah pada KHAL. Sesungguhnya KHAL adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum daku dan janganlah terputus bekalan KHAL dalam sesuatu rumah.”
Hadis Riwayat Muslim dan Ibn Majah.

KEPERLUAN CUKA KURMA OLEH TUBUH BADAN,

Cuka kurma mengandungi pelbagai vitamin seperti vitamin C, vitamin E, vitamin B1, vitamin B6, beta-karotena, vitamin P (bioflavonoid) dan kaya dengan kandungan potassium (keremajaan kulit). Cuka kurma juga dapat membuang lemak, kolestrol, asid-asid dan garam berlebihan dalam badan yang membawa pelbagai penyakit berbahaya.

Ibnu Qaiyyim dalam kitab beliau Al-Tib Al-Nabawi menyatakan cuka kurma bermanfa'at untuk mengatasi;

1) masalah gastrik di perut,

2) masalah hempedu (membersih hempedu dari lemak yang membentuk batu),

3) mencegah terhadap bahayanya ubat-ubatan (kesan sampingan dari ubat yang pelbagai) yang boleh membawa kepada kematian.

4) Cuka kurma dapat melancarkan susu ibu dan melancarkan perjalanan darah yang berketul dalam perut (masalah gangguan haid).

5)Cuka kurma bermanfaat mengatasi masalah limpa, 6) membersihkan usus (membuang toksik di perut),

7) menguatkan sistem perut (masalah buasir), 8) menghilangkan masalah dahaga (panas badan),

9) mencegah sebarang pembengkakan yang akan terjadi di tubuh manusia (seperti kanser, bisul dan sebagainya), 10) membantu sistem penghadaman makanan yang kasar dan membersihkan darah manusia (darah yang beracun). Darul Kitab Al-Arabi, Bairut 1410 H, m.s 233.Cara Penggunaan:

1) Campur dengan segelas air suam / air ruqyah dan diminum sejam sebelum makan apa2.

2) Campur dengan segelas air suam / air ruqyah plus madu dan diminum sejam sebelum makan apa2…


Rawatan Sihir:

1) Untuk rawatan santau: Diminum sesudu bersama air ruqyah selepas Subuh

2) Sakit kulit akibat disihir dan sakit kulit biasa: Gosok cuka kurma dengan kapas sampai merah dan kemudian sapu dengan minyak zaitun.



KHASIAT PATI KURMA

PATI DELIMA- RM13.80 (EXCLUDE POSTAGE)
PATI KURMA- RM 14.80 (EXCLUDE POSTAGE)
Pati Kurma Sohra
Sabda Rasulullah SAW:

“Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya.”
Mengikut pendapat pakar perubatan, buah kurma kaya dengan unsur zat besi dan kalsium yang sesuai untuk wanita sama ada semasa hamil dan selepas bersalin. Hal ini berasaskan kepada wahyu yang diturunkan oleh Allah kepada ibu Isa iaitu Maryam binti Imran supaya memakan buah kurma ketika beliau dalam keadaan lemah selepas bersalin.
Antara khasiat Pati Kurma ialah :
Kepada ibu2 yang HAMIL atau MERANCANG UTK HAMIL:
*Makanan dan minuman terbaik untuk ibu hamil dan selepas melahirkan serta menstabilkan kembali darah dan nutrisi yang sempurna untuk bayi melalui susu ibu yang mengambil kurma
*Amat bermanfaat untuk ibu-ibu yang hamil bagi meredakan masalah mabuk dan menguatkan semangat mereka.
*Menyuburkan rahim wanita iaitu memperelok dan menganjalkan otot-otot pada bahagian sistem dalam pembiakan wanita.
*Menambah berat badan anak
*Menstimulasi pengeluaran susu ibu
*Membekalkan tenaga
Dalam kurma, terdapat hormon yang mirip dengan hormon oksitosin yang membantu proses melahirkan bagi ibu. Setelah melahirkan, hormon oksitosin juga bermanfaat untuk mengeringkan rahim.
Sangat digalakkan diambil untuk wanita yang sedang berusaha untuk hamil, sedang hamil dan selepas bersalin serta menyusu badan.
Kepada kaum wanita yg sentiasa mahu kelihatan CANTIK:
*Memperlambat penuaan tubuh
*Menyihatkan kulit lebih lembut
*Membantu pertumbuhan tulang dari kekurangan kalsium, sangat baik untuk diet
*Membekalkan tenaga
*Merawat masalah keputihan.
*Anti Stress kerana kurma mampu merawat kemurungan.
*mencantikkan dan menambah seri pada kulit kerana ia dapat menghidupkan sel-sel kulit dan memberi kelembapan asli pada kulit.
*Mengurangkan gejala-gejala kepanasan, perpeluhan dan debaran berlebihan ketika menghampiri menopos.
Kepada pasangan yg telah berumahtangga (mengembalikan kehangatan MALAM PERTAMA):
*Meningkatkan stamina seksual untuk lelaki dan wanita sekaligus boleh menambah mesra hubungan intim suami dan isteri.
*Selalunya dijadikan sebagai makanan tambahan untuk meningkatkan kesuburan lelaki dan wanita, mengatasi masalah dingin seks juga boleh mencegah dan merawat masalah kemandulan.
*Mengatasi masalah nafas berbau.
Untuk semua peringkat umur (IBUBAPA/ANAK2):
*Merawat masalah dalam perut dan radang usus, ini kerana kandungan nikotinik yang tinggi membantu pertumbuhan organisma pathological, seterusnya menggalakkan pembiakan bakteria baik di dalam usus. Kehadiran bakteria baik ini menyihatkan usus dan melancarkan pencernaan makanan.
*Melancarkan dan menguatkan fungsi jantung dan sekaligus boleh mengurangkan risiko penyakit lemah jantung dan sebagainya.
*Mengatasi masalah sembelit, kerana kurma termasuk didalam makanan yang bersifat pelawas semulajadi yang bertindak melawas secara sederhana.
*Mengatasi Masalah cirit-birit kerana kurma antara makanan yang kaya serat dan mudah dihadam.
*Mencerdaskan minda pelajar sekolah.
*Anti Stress kerana kurma mampu merawat kemurungan
*Menurunkan tekanan darah tinggi.
*Mengatasi masalah nafas berbau.
*Mengatasi masalah lelah (asma) kerana ia dapat melapangkan saluran pernafasan.
*Meningkatkan daya tahan tubuh.
*Melegakan masalah pedih hulu hati.
*Mencerdaskan minda, elok diamalkan oleh semua peringkat usia
*Menambah darah dengan meningkatkan paras hemoglobin dalam badan.
*Mengatasi masalah gas dalam perut dan boleh meredakan penyakit gastrik.
*Bermanfaat untuk merawat penyakit kanser usus tanpa kesan sampingan yang merbahaya
*Membantu menguatkan tulang, otot dan sendi.
Tambahan:
Tenaga Serta-merta
Disunatkan berbuka dengan kurma kerana orang yang berpuasa tidak makan selama 12 jam. Kurma menyumbang tenaga serta-merta kepada si pemakan dan ini memudahkan seseorang beribadat dan menunaikan sembahyang Maghrib atau tarawih.
Apabila tubuh berasa segar dan bertenaga ia menghalang kita makan berlebihan atau mengikut nafsu. Kadangkala waktu berbuka kita makan terlalu banyak, tetapi masih letih dan tidak bertenaga. Sebabnya makanan yang diambil kebanyakan mengandungi karbohidrat, tanpa tenaga serta-merta menjadi penyebab selesai makan, mata pun mengantuk.
Menguatkan Ingatan
Ramai beranggapan hanya kismis yang baik untuk menguatkan ingatan, sebenarnya kurma juga setanding. Mungkin atas alasan pihak-pihak tertentu atau negara pengeluar anggur telah menjalankan kempen makan kismis dan mempopularkan khasiatnya.
Penawar Racun
Diriwayat oleh Aishah r.a. yang menjelaskan, kurma mengandungi ubat. “Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan.”
Meredakan Tekanan Darah
Dalam bidang perubatan dengan ketiadaan kolesterol, lemak dan gula di dalam kurma, ia amat baik untuk meredakan tekanan darah tinggi. Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus atau dijadikan serbuk seperti teh. Direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.
Menambah Tenaga Seksual
Melalui petua tertentu, kurma dimakan bersama badam dan madu untuk menyembuhkan penyakit. Kurma dikatakan menambah tenaga seksual atau batin.
Sesunguhnya, kurma sangat diangkat tinggi oleh Rasulullah SAW kerana mempunyai nilai kandungan makanan yang tinggi.
Khasiat Pati Kurma Sahara:-
PATI KURMA SAHARA adalah produk keluaran Iran dan seperti mana yang kita tahu,khasiat
kurma telah dikenalpasti dan teruji berkesan untuk :-
•Mampu mengatasi masalah sembelit (kurma merupakan sejenis buah yang bersifat leksatif (pelawas) semulajadi dan beritndak melawas secara sederhana.
•Merawat masalah radang usus (kurma mengandungi nikotinik yang tinggi untuk membantu pertumbuhan organisma pathological,seterusnya menggalakkan pembiakan bakteria baik di dalam usus. Kehadiran bakteria baik mampu menyihatkan usus dan melancarkan pencernaan makanan. 
•Melancarkan dan menguatkan fungsi jantung (mampu mengurangkan risiko penyakit lemah jantung).
•Dapat meningkatkan stamina seksual utk lelaki dan wanita.
•Menyuburkan rahim wanita.
•Sering dijadikan makanan tambahan untuk meningkatkan kesuburan lelaki dan wanita malah mampu mencegah dan merawat masalah kemandulan.
•Mengatasi masalah cirit 
•Makanan dan minuman terbaik untuk ibu hamil dan selepas melahirkan serta menstabilkan kembali darah dan nutrisi yang sempurna untuk bayi melalui susu ibu yang mengambil kurma
•Menstimulasi pengeluaran susu ibu.
•Mencegah dan mengubati strok.
•Mengubati anemia, lesu dan letih.
•Menambah berat badan anak.
•Melancarkan saluran kencing.
•Meningkatkan platelet dalam darah.
•Mencegah tubuh dari bakteria dan kanser.
•Memelihara dari rabun.
•Memperlambat proses penuaan tubuh
•Menyihatkan kulit lebih lembut
•Membantu pertumbuhan tulang dari kekurangan kalsium, sangat baik untuk diet.
•Mengatasi buasir.
•Dalam kurma terdapat hormon yang mirip dengan hormon oksitosin yang membantu proses melahirkan bagi ibu. Setelah melahirkan, hormon oksitosin juga bermanfaat untuk mengeringkan rahim.
•Memberi manfaat untuk ibu-ibu hamil bagi meredakan masalah mabuk dan menguatkan imunisasi mereka.
•Membekalkan tenaga tambahan dan mengelakkan rasa lapar yang keterlaluan.
•Amat bermanfaat untuk merawat penyakit kanser usus tanpa kesan sampingan yang merbahaya.
•Membantu menguatkan otot dan sendi.
•Membantu menurunkan panas badan dan memulih demam (sesuai untuk dewasa dan kanak-kanak).
•Mengatasi masalah angin dalam perut 
•Meredakan penyakit gastrik.
•Meningkatkan daya tahan tubuh.
•Menambah darah dengan meningkatkan paras hemoglobin dalam badan.
•Melegakan masalah pedih hulu hati.
•Mencerdaskan minda pati kurma ini elok diamalkan oleh kanak-kanak di awal usia kerana dapat membantu tumbesaran fizikal dan mental dengan baik.
•Mencantikkan dan menambah seri pada kulit,menghidupkan sel-sel kulit dan melembabkan kulit secara semulajadi.
•Mengatasi masalah nafas berbau.
•Mengatasi masalah lelah (asthma) dan melapangkan saluran pernafasan.
•Menurunkan tekanan darah tinggi.
•Kurma kaya serat dan khasiat pemakanan yg sesuai utk merawat masalah kencing manis.
•Anti-stress untuk merawat kemurungan
•Mencedaskan minda pelajar sekolah.
Cara Hidangan
•Satu sudu (sudu plastik)pati kurma diminum terus atau campurkan satu sudu ke dalam segelas air suam.
•Satu sudu(sudu plastik) pati kurma dicampurkan dengan satu sudu(sudu plastik) pati delima dan juga cuka kurma/cuka epal/cuka lemon/cuka anggur/cuka delima ke dalam segelas air suam.
•Amalkan dua kali sehari (sebelum makan pagi dan malam)


CONTACT US:
ADDRESS: NO. 11, JALAN NILAM 1, TAMAN NILAM, KG. SAWAH DATO,86800 MERSING, JOHOR DARUL TAKZIM
WHATSAPP: 0133984522/0133947072
EMAIL: planetdelima.order@gmail.com